هیأت داوران جایزه مهرگان علم در تمامی سالهای برگزاری این جایزه در بیانیههای خود به معضلات و مصایب محیط زیست ایران اشاره کرده است. ولی هر سال مشکلات بیشتر شده و دامنه فراگیری آن گسترش یافته است. اکنون بیم آن میرود که آثار مدیریت ناکارآمد در عرصههای مختلف محیط زیست به زندگی روزمره مردم نیز لطمه زده و حتی موجب ترک خانه و کاشانه و مهاجرتهای ناگزیر شود. از رنج دیدن خشک شدن دریاچهها و تالابهای زیبای ایران که در خاطرات مردم این سرزمین خوش نشسته بود تا اندوه دیدن آتشسوزیهای پیاپی در جنگلها و از بین رفتن منابع گیاهی و حیات وحش، از ریزگرد و هوای آلوده تا سیل و فرسایش خاک و کمبود آب، از فرونشست زمین تا برخوردهای غیرمنصفانه و نادرست با کنشگران محیط زیست، نکتهای را ناگفته نگذاشتهایم. اما گویا گوش شنوایی برای شنیدن صدای اعتراض دلسوزان محیط زیست ایران نیست.
یکی از مهمترین بخشهای جایزه مهرگان علم نکوداشت شخصیتهایی است که یک عمر در عرصه محیط زیست ایران صادقانه خدمت کردهاند. در این دوره جایزه مهرگان علم 14 شخصیت نامزد دریافت جایزه مهرگان علم برای ”یک عمر تلاش در عرصه محیط زیست“ بودند که هیأت داوران ضمن احترام به تلاش همه این بزرگان، پنج شخصیت را به عنوان نامزد نهایی دریافت این جایزه معرفی کرد.
هیأت داوران جایزه مهرگان علم از میان نامزدهای نهایی دریافت جایزه آقای بیژن فرهنگ درهشوری را به اتفاق آرا به عنوان شخصیت برگزیده دورههای شانزدهم و هفدهم جایزه مهرگان علم انتخاب کرده و شایسته دریافت تندیس مهرگان علم، لوح سپاس و جایزه مهرگان برای «یک عمر تلاش در عرصه محیط زیست» میداند.
نیم قرن تلاش راهگشا، اثرگذار و سازنده آقای بیژن فرهنگ درهشوری در جهت حفظ محیط زیست ایران، آموزش و ترویج شیوههای درست حفاظت از حیات وحش، پوشش گیاهی و منابع طبیعی و همچنین ثبت لحظات و زوایای پنهان طبیعت ایران به مدد عکاسی خلاقانه توسط ایشان قابل احترام و تقدیر بوده و این موفقیت را صمیمانه به ایشان تبریک میگوییم.
هیأت داوران نظر به اهمیت کار و تلاش ارزنده محیطبانان صدیق و سختکوش ایران، آقای مهدی تیموری را نیز به اتفاق آرا به عنوان محیطبان برگزیده در این دوره جایزه انتخاب کرده و شایسته دریافت تندیس مهرگان علم، لوح سپاس و جایزه مهرگان برای «یک عمر تلاش در عرصه محیط زیست» میداند.
سالها تلاش دلسوزانه، مؤثر و سازنده آقای مهدی تیموری در عرصههای مختلف محیط زیست ایران خصوصاً آن چه با عشق و پشتکار بینظیر خود در پارک ملی گلستان (ذخیرهگاه جهانی زیستکره) در تعامل و همراهی با جمع بزرگی از محیطبانان و مردم محلی انجام دادهاند، قابل احترام و تقدیر است و این موفقیت را صمیمانه به ایشان تبریک میگوییم.
هیأت داوران همچنین به اتفاق آرا آقایان عبدالله اشتری، بهمن ایزدی و مظفر افشار را به عنوان شخصیتهای تقدیرشده این دوره جایزه مهرگان علم انتخاب کرده و شایسته دریافت لوح تقدیر برای «یک عمر تلاش در عرصه محیط زیست» میداند.
تلاش دلسوزانه و مؤثر آقای عبدالله اشتری در ساماندهی برنامهها و فعالیتهای کوهنوردی، تدریس دانش کوهنوردی و علوم مرتبط با آن، حضور در کمیته بینالمللی مشارکت برای کوهها و بنیانگذاری انجمن دیرپای حفظ محیط کوهستان قابل احترام و تقدیر است.
فعالیت مؤثر آقای بهمن ایزدی برای شناسایی و ثبت هنرمندانه طبیعت و حیات وحش مناطق کویری ایران از دریچه دوربین، نقش یگانه در ثبت ملی کویر لوت و ثبت در میراث جهانی به عنوان اولین اثر طبیعی ایران، بنیانگذاری «کانون سبز فارس» و «گنجه پشتیبان زیست بوم ایران» و مدیریت در طرحهای توانافزایی جوامع محلی قابل احترام و تقدیر است.
سالها کنشگری مؤثر و کارآفرینی آقای مظفر افشار در حوزه محیط زیست، ترویج و آموزش فرهنگ کاشت و پرورش درختان و حفاظت از طبیعت جنگلی در صدها مدرسه، فعالیت خستگیناپذیر برای احیای درختان بلوط در دامنه رشته کوههای زاگرس و ایده مبتکرانه مبنی بر کار در طبیعت به عنوان جایگزینی برای مجازات زندانیان، قابل احترام و تقدیر است.
این موفقیت را صمیمانه به برگزیدگان جایزه مهرگان علم در بخش یک عمر تلاش در عرصه محیط زیست تبریک میگوییم.
هيأت داوران جایزه مهرگان علم
یازدهم آبانماه 1402
هوشنگ ضیایی
عبدالحسین وهابزاده
محمد درویش
زهرا قلیچیپور
بهرام معلمی
محمدرضا داهی
مژگان جمشیدی